Viziune


Viziunea: o rețea de minți umane este superioară unei minți individuale, oricât de strălucită ar fi aceasta. O astfel de rețea de minți poate produce o rețea de idei de un real impact social.

Principiul acestui blog respectă ideea de raționalism critic inspirată din filozofia lui K.R. Popper, adică: "eu mă pot înșela, tu s-ar putea să ai dreptate, noi împreună am putea probabil să descoperim drumul spre adevăr".

Crezul din spatele acestui blog este acela că ideile și faptele trebuie judecate distinct de persoane, pentru ca ego-urile să nu interfereze cu demersul rațional sănătos şi să nu influențeze scopul căutării adevărului.

Regulile minimale ale dialogului intelectual: diversitatea punctelor de vedere bine argumentate este încurajată. Critica inteligentă faţă de fapte și idei este binevenită. Se va evita însă cu grijă critica sau chiar lauda persoanelor, oricine ar fi acestea.

Inspiraţia artistică cea mai potrivită pentru viziunea acestui blog consider că o oferă lucrarea lui J.S.Bach „Variaţiunile Goldberg”.

duminică, 23 noiembrie 2014

Acolo unde elevii nu pun întrebări nu există educație

În practică, atunci când dorim să gestionăm un sistem, este preferabil dacă putem să identificăm un singur parametru esențial decât să avem de gestionat zeci de parametri diferiți. Din fericire, în cazul educației acest parametru esențial a fost deja identificat: stimularea gândirii prin formularea de întrebări. Descartes și-a întemeiat sistemul filosofic pe principiul ”puisque je doute, je pense; puisque je pense, j'existe”. Socrate știa că nu știe și folosea întrebări pentru a se apropia de adevăr. Una dintre cele mai bune cărți pentru dezvoltarea gândirii elevilor și studenților - ”Învață cum să înveți” de Derek Rowntree - acordă formulării de întrebări un loc central. Distinsul profesor Peck Cho din Coreea de Sud – o țară care este pe primele locuri în lume în domeniul educației - a reamintit importanța stimulării întrebărilor cu ocazia unui discurs recent. Academicianul Solomon Marcus a adus în discuție de nenumărate ori importanța întrebărilor pentru dezvoltarea gândirii dar și felul în care școala sufocă de la vârste fragede această pornire firească a copilului. Alte informații precum și ateliere de formare pentru profesori sunt oferite prin programul ”Reading and Writing for Critical Thinking” (RWCT).

A gândi critic presupune în principal ca elevul/studentul să pună și să-și pună întrebări. De fapt, mai important decât cui i se adresează întrebarea și cum se găsește răspunsul este primul pas: formularea întrebărilor. Problema serioasă începe însă abia de aici încolo: de ce marea majoritate a profesorilor sunt refractari la tehnicile de gândire critică? Dacă aceste tehnici sunt atât de bune atunci cum se face că ele sunt atât de greu acceptate în sistemul educațional românesc? Motivul respingerii tehnicilor de gândire critică nu are de-a face cu planul rațional. Explicațiile trebuie căutate în cu totul altă parte: în planul psiho-emoțional și în planul puterii. Acolo se află și soluțiile.

În mod tradițional profesorul pretinde a fi o autoritate în domeniul său. El trebuie să aibă toate răspunsurile și, de regulă, el pune întrebările. Tot în mod tradițional elevul/studentul este apreciat dacă răspunde la întrebări repetând papagalicește ceea ce a spus profesorul. Mai mult, trecutul comunist a creat un anumit tip de autoritate, care se poate rezuma pe scurt la principiul: ”șeful are întotdeauna dreptate”. Este destul de evident că un astfel de model de autoritate este incompatibil cu principiile gândirii critice și ale societății deschise (vezi K. R. Popper, raționalismul critic). Comuniștii au construit o întreagă ideologie pentru a demonstra că ”elitele” lor, formate inițial preponderent din semi-analfabeți, sunt veritabile și că au o reală autoritate. Urme ale acestei ideologii fondate pe acreditarea imposturii au rămas până azi și influențează inclusiv sistemul nostru de educație. Cazul ”cercetătorului de renume mondial, academician, doctor, inginer” Elena Ceaușescu este emblematic și paradigmatic – dovadă numeroasele plagiate din zilele noastre. Iar dacă acest caz pare nereprezentativ este suficient să citim cele scrise de istoricul Lucian Boia despre intelectualii interbelici sau Katherine Verdery despre intelectualii din epoca ceaușistă că să înțelegem mai bine despre cine vorbim.

Dincolo de explicațiile de natură istorică putem analiza problema și din perspectivă psihologică. Astfel, dacă un profesor deprins cu modelul clasic de autoritate ar stimula întrebările atunci s-ar regăsi în fața unei probleme dificile: ce face dacă apar întrebări la care nu are răspuns? Dacă nu admite limitarea cunoașterii sale ca pe un fapt normal nu va accepta niciodată gândirea critică. Aparența cunoașterii perfecte a unui domeniu nu poate fi păstrată decât rămânând între granițele strâmte ale propriei cunoașteri și mai ales inhibând întrebările. A admite precum Socrate că nu știm anumite lucruri nu e atât de ușor precum pare. Puțini oameni sunt capabili să o facă. Indisponibilitatea pentru a învăța lucruri noi dublată de comoditate și dorința de a păstra o anumită autoritate formală are ca efect opțiunea multor profesori de a oferi studenților cursuri învechite, neinteractive. Cursurile bazate pe dictare intensivă sau citirea slide-urilor sunt instrumente frecvent utilizate de acest gen de profesori. A utiliza gândirea critică poate echivala cu o agresiune asupra stimei de sine a profesorului, deja afectată de statutul său social erodat. Această atitudine defensivă nu se poate schimba decât prin schimbarea mentalității. Din nefericire însă, dacă elevii/studenții sunt destul de permeabili la idei noi, nu la fel stă treaba și în cazul profesorilor. Considerându-se deja învățați mulți dintre ei nu mai sunt dispuși să învețe.

Din punct de vedere social, profesorul care folosește tehnici de dezvoltare a gândirii într-un context în care aproape nimeni nu o face se plasează într-o riscantă poziție excentrică, minoritară. Nu odată s-a întâmplat ca ceilalți colegi să se coalizeze împotriva non-conformistului și să-l marginalizeze sau chiar să-l expulzeze. Invidia alimentată de lezarea stimei de sine (prin comparație) și teama de presiunea pe care o creează un nivel ridicat de calitate sunt motivații foarte puternice pentru a ”strânge rândurile” împotriva celor care sunt altfel, mai ales dacă sunt onești și performanți. Nu degeaba Brassens a compus acea memorabilă piesă numită ”La mauvaise réputation”. Nu din greșeală Oscar Wilde a spus "dacă vrei să spui oamenilor adevărul, fă-i să râdă, altfel, te vor omorî". Nu întâmplător cei care au venit în numele adevărului, al eliberării și al schimbării au fost crucificați. Se pare că așa funcționează dintotdeauna societatea umană.

Deseori avem impresia că argumentele raționale sunt cele care contează. Dar de fapt, în practică, acestea contează cel mai puțin, chiar și în mediul academic. Ceea ce contează sunt raporturile de forțe și interesele – într-un cuvânt: politica. Iar politica este direct legată de putere. Din perspectiva puterii, scopul aflării adevărului este unul absolut secundar și adesea chiar dăunător. Oamenii sunt conduși în mai mare măsură de legi ale puterii decât de iubirea pentru adevăr. Retorica este mai degrabă instrumentul dorinței de putere decât al celei de cunoaștere. Arta persuasiunii poate deveni ușor o armă folosită împotriva adevărului (vezi Schopenhauer, ”Arta de a avea întotdeauna dreptate”). Capacitatea indivizilor de auto-manipulare (de exemplu prin reducerea disonanței cognitive) nu trebuie subestimată. Meritocrația reprezintă un pericol pentru establishment. Orice infuzie de calitate riscă să destabilizeze sistemul actual și să schimbe raporturile de forțe. De exemplu, ce șef își dorește un subaltern mai valoros decât el? În acest context, gândirea critică poate fi percepută ca un pericol deoarece ea poate să scoată la iveală adevărul. Asta echivalează cu riscul de a schimba raporturile de putere în sistem, de a crea un dezechilibru. Prin urmare, este de așteptat ca majoritatea celor care au puterea în sistemul de educație actual să nu dorească o reformă de fond chiar dacă declară acest lucru pentru a avea un câștig de imagine.

Dacă sistemul nostru educațional ar fi fost capabil să se reformeze de la sine atunci acest lucru ar fi trebuit să fie detectabil după atâția ani de la schimbarea regimului. Or, este evident că schimbări de fond nu au apărut. Găselnițele administrative minore numite ”reforme”, care se tot schimbă de la un an la altul, mai mult au încurcat prin proliferarea unei birocrații găunoase, inutile. Adevărata reformă va fi atunci când gândirea critică va deveni un instrument de uz general în educație. Acolo unde elevii/studenții nu pun întrebări nu există educație. Avem nevoie de politici pe termen lung care să susțină sistematic implementarea gândirii critice în școli. E nevoie ca profesorii noștri de elită să devină modele cunoscute și respectate. Nimic nu ne împiedică să invităm experți internaționali care să ne ajute să punem bazele unui sistem educațional mai bun. E necesară o recompensare a calității și o salarizare corectă a profesorilor de valoare. Pentru a pune aceste lucruri în practică avem nevoie de conducători curajoși, luminați și onești. Până la apariția acestora însă avem fiecare dintre noi responsabilitatea de a conștientiza că Educația este o problemă foarte serioasă, care ne afectează pe toți și că întotdeauna putem face ceva în propria zonă de influență. Puterea care contează este de fapt cea care se află în mâinile noastre.


2 comentarii:

  1. Foarte pertinent si frumos. http://sumaideilor.blogspot.ro/2012/03/cateva-considerente-asupra-sistemului.html (scuzati eroarea din titlu)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! Am citit articolul indicat și sunt de acord cu multe dintre acele idei. Cred că ”sistemul” se poate schimba deocamdată doar punctual, la scară mică, prin inițiativele unor profesori cu vocație și minte deschisă. Pasul al doilea ar fi cred crearea de grupuri de astfel de profesori iar, în timp (decenii?), ar putea să apară și schimbări la scară mai mare.

      Ștergere